Granuliniai katilai, granulių degikliai ir jų pasirinkimas (1)

Granuliniai katilai, granulių degikliai

Dabartiniu metu yra didelė įvairių granulinių katilų pasiūla. Vartotojui, kuris pirmą kartą su tuo susiduria, sunku išsirinkti. Kiekvienas iš mūsų yra savo srities specialistas ir tikrai nenorime gilintis ir ieškoti informacijos apie granulinius katilus ir gaišti savo laiką.


Tačiau tam, kad Jūs galėtumėte išsirinkti Jums tinkantį katilą, mes pamėginome aprašyti esamų rinkoje, taip pat ir mūsų siūlomų katilų charakteristikas.

Pagal degiklio principus katilai yra skirstomi: katilus su tiesiai įmontuojamais degikliais ir katilus su šnekiniu padavimu degikliai. Tiesioginio įmontavimo degikliai buvo sukurti siekiant pritaikyti degiklį bet kuriam katilui. Taip būtų galima jį įmontuoti netgi į užsakovo turimą katilą. Tokio degiklio naudingumo koeficientas siekia 99 proc. Tačiau toks degiklis gali deginti tik medžio granules, be to granulės turi būti aukštos kokybės.
Įmontuojami degikliai sustoja, jei granulėse susidaro šlakas (dėl jose esančių priemaišų). Geriausia tokiuose degikliuose deginti 6 mm aukštos kokybės medžio granules.



Degikliai su šnekiniu padavimu yra įvairių tipu. Galimas padavimas iš apačios arba iš šono. Tokie degikliai pasižymi tuo, kad gali deginti 6, 8 ar netgi (pagal gamintoją) iki 12 mm granules. Jie nebijo mažų akmenėlių ir nekokybiškų granulių. Dėl patikimesnio degimo proceso, katilo sustojimas yra mažiau tikėtinas. Kai kurie tokiu principu sukurti degikliai gali deginti šiaudų granules, grūdus ir saulėgrąžų granules arba kitą biomasę (priklausomai nuo konstrukcijos). Tokio degiklio remonto kaštai yra nedideli, o gedimo tikimybė labai maža. Todėl tokių degiklių ilgaamžiškumas yra pakankamai didelis.

Tačiau neužtenka pasirinkti katilą vien pagal degiklį. Turėtumėte atkreipti dėmesį į kuo didesnį katilo naudingumo koeficientą, nes tai lemia mažesnes kuro sąnaudas. Dauguma katilų gamintojų deklaruoja labai aukštą naudingumo koeficientą, bet reikėtų patikslinti kurią kuro rūšį deginant buvo pamatuotas katilo naudingumas.

Jeigu katilas degina malkas, anglį ir granules, tai tokio katilo naudingumo koeficientas yra žemesnis, nes dažniausia nutylima, kad naudingumo koeficientas apie 90 proc. buvo pasiektas deginant anglį. Deginant granules, kurių kaloringumas mažesnis, suprantama, ir katilo galingumas ir naudingumo koeficientas sumažės. Todėl nors į tokį katilą bus įstatytas 99 proc. naudingumo koeficiento granulinis degiklis, bendras sistemos naudingumas bus žemas.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad Jūsų katilas niekada nedirbs esant pastoviai 80 °C temperatūrai. Jis veiks nuo 60 iki 80 laipsnių, o naudingumo koeficientas matuojamas prie nominalios galios, aišku, kad prie mažesnės temperatūros ir naudingumo koeficientas bus mažesnis. Todėl tam, kad per visą darbo diapazoną išlaikyti aukštesnį koeficientą, geriau rinkti katilą su didele šilumokaičio talpa. Tokiais atvejais šilumokaičio plotas yra didelis, jis talpina savyje daugiau vandens, ne mažiau kaip 100 l (katilas 10-15 kW) priklausomai nuo galios.

Didesnis šilumokaitis užtikrina ir mažesnę dūmų temperatūrą į kaminą, o tai reiškia, kad šiluma neišeina pro kaminą. Patartina, kad išmetamų dūmų temperatūra būtų iki 20 °С aukštesnė už katilo temperatūrą. Todėl dabartiniuose aukšto efektyvumo katiluose katilui dirbant įprastiniu režimu (nominaliu pajėgumu ) dūmų temperatūra svyruoja nuo 60 iki 95 laipsnių.

Kai kurie gamintojai į vidų įstato akumuliacinę talpą, tačiau tai nėra atitikmuo dideliam šilumokaičiui. Be abejonės, jei katilo vandens tūris mažas, tokiam atvejui labai praverčia papildoma akumuliacinė talpa.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį į produkto degimo temperatūrą. Deginant kurą virš 1100 laipsnių viskas sudega iki galo, o tai sumažina dūmų emisiją (aplinkos užterštumą) bei padidina naudingumo koeficientą (aukštesnė degimo temperatūra). Tokia temperatūra gali būti pasiekta dviem būdais: 1) keramikinis įdėklas, kuris sumažina degimo plotą, todėl susidaro oro sūkuriai, kurie geriau palaiko degimą; 2) dviguba oro padavimo sistema, kur pirmas oro padavimas vyksta degiklyje, o antras vyksta už jo. Įprastų katilų degimo temperatūra siekia apie 800 laipsnių, o tokių patobulintų katilų kartais iki 1200 laipsnių.