Apie Granulinius Katilus


Įprastai malkų degimo laikas kieto kuro katiluose siekia nuo 4 iki 12 val., o jau kiek išsilaikys šiluma, priklauso nuo konkretaus namo. Tačiau gamintojai sugalvoja įvairių sprendimų, kad vartotojams nereikėtų dirbti "pečkuriais".

Tarkime, prie katilų pridedamos akumuliacinės talpos, kurios palengvina ir sistemos darbą, ir lankytis katilinėje reikia vieną kartą per dvi paras ar parą.

Šiuo atveju šilumos perteklius išeina ne per kaminą, o atiduodamas į talpą, iš kurios, užgesus katilui, į sistemą tiekiamas karštas termofikacinis vanduo. Universaliu kuru kūrenami yra ketiniai katilai. Tie, kurie turi galimybių pasiruošti sausų malkų, renkasi dujų generacinius katilus, kurių privalumas – apie 30 proc. ilgesnis degimo laikas. Šiuo metu ypač išpopuliarėjo medžio granulėmis kūrenami katilai, tačiau


šalia jų reikės erdvės granulių talpyklai. Be to, Lietuvoje kol kas sudėtinga gauti gerų kaloringų granulių. Nekokybiškos granulės tuoj pat išyra, užkemša padavimo mechanizmą, todėl gali užsidegti pats bunkeris. O jame būna sukrauta apie 300 kg granulių. Priklausomai nuo namo, mėnesiui užtenka nuo 0,5 iki 1 tonos granulių. 

-Kietojo kuro katilai tarp vartotojų yra populiariausi?

Kiek tenka susidurti praktiškai, iš visų montuojamų katilų jų gal būtų 10–15 proc. Tačiau kad brangstant ištekliams ir mažėjant žmonių pajamoms, jie populiarėja.

– Koks būstų apšildymo būdas pastaruoju metu populiariausias?

Žmonės, galintys sau tai leisti, vis dėlto dažniau renkasi geoterminį šildymą.

– Kokius šildymo kietu kuro trūkumai bei privalumai?

Nereikia užmiršti, kad prie kieto kuro katilo teks dirbti – valyti, krauti, aptarnauti, kur dar neilgaamžiškumas ir ekologiniai dalykai, ribojamas žmogaus atostogų ar išvykimo laikas šaltuoju metu. Tie, kurie linkę į komfortą, turėtų labai gerai pagalvoti apie tai.
Jei yra elektros energijos pertrūkiai, didelė tikimybė, kad katilas gali užvirti ir sprogti, tad brangsta apsaugos priemonės.
O vienas privalumų – kad katilinę sąlygiškai pigu įsirengti. Žinoma, jei montuojamas paprasčiausias katilas. Tačiau jei norima modernios katilinės, ekonomiškesnės, kad būtų mažiau suvartojama malkų, tas pigumas labai greitai išgaruoja.

-Į ką pirmiausia turėtų atkreipti dėmesį žmonės, apsisprendę įsigyti kieto kuro katilą?

Pirmiausia rekomenduočiau pasikalbėti ir pasitarti su tais, kurie jau naudojasi tokiais katilais.

O įprastai žmonės patys nesimontuoja katilų, ieško šios srities specialistų. Montuotojas, įvertinęs konkretų namą, turėtų pasakyti, kokį prietaisą geriausia rinktis. Dar geriau būtų apsiklausinėti ne vieną, o du tris montuotojus.

Kokį katilą rinktis, priklauso nuo daugelio aspektų – kaip ir iš ko pastatytas namas, koks yra energijos poreikis, ar žmogus sau gali leisti nusipirkti gerai paruoštą medieną, ar ne.

– Kokias pažangiausias technologijas siūlo kieto kuro katilų gamintojai, kad palengvintų vartotojų buitį?

Įnoringesnio kliento poreikį atitiktų granuliniai katilai su specialiais bunkeriais kurui. Vieno užkrovimo pakanka nuo 3 parų iki savaitės, priklausomai, žinoma, nuo namo apšiltinimo kokybės. Tai gerokai palengvina vaikščiojimą į katilinę, priežiūra minimali, tik reikia išsirinkti kokybišką katilą, nes pasiūla yra didelė.
Kai kuriems jų galima naudoti ir grūdus, tik tiek, kad jų išeiga bus didesnė – grūdų kaloringumas mažesnis nei medžio ar šiaudų granulių.